La millor manera d’aprofitar bé les fruites i les hortalisses de finals d’estiu és preparar-ne conserves i melmelades.
Amb la fruita i les hortalisses ens pot passar que en comprem més del compte i algunes se’ns acabin fent malbé. Això, però, té una solució ben fàcil: abans d’arribar a aquest extrem, per què no en fem una conserva i, de passada, podrem gaudir de la fruita que més ens agrada tot l’any? Penseu que una conserva ben envasada pot durar fins a dos anys! Durant l’estiu, hem pogut menjar tomàquets boníssims, fruites del bosc, préssecs i, des de fa unes setmanes, figues delicioses.
Conserves al punt
En aquest article trobareu quatre receptes variades per acompanyar plats dolços i salats. Fins i tot hi ha un quètxup casolà per llepar-vos-en els dits! Us explico com fer-les tal com jo les preparo a l’obrador.
Per cert, voleu saber un truc infal·lible per garantir que una melmelada està al punt perfecte? Poseu-ne una cullerada en un plat i passeu-hi el dit pel mig. Si la melmelada no es mou, és a dir, que la línia que heu creat no s’esborra, vol dir que ja la teniu llesta i la podeu envasar i posar-la al bany maria per fer el buit i guardar-la.
Agredolç de préssec
- Sense lactosa
- Sense gluten
- Vegana

Ingredients per a 8 pots de 125 g
- 1 kg de préssec groc fort
- 500 g de sucre
- Vinagre de poma
- 1 cullerada de mostassa de Dijon
- 10 claus d’espècia
- 2 canonets de canyella
Preparació
- Renteu els préssecs, peleu-los i talleu-los amb forma de mitja lluna; traieu-los el pinyol. Poseu-los a la cassola amb el sucre, el vinagre de poma (fins que els cobreixi), la mostassa, els claus d’espècia i la canyella. Coeu-ho tot a foc fort, 15 min.
- Retireu la cassola del foc i traieu-ne els préssecs. Poseu-los en pots de vidre (esterilitzats al rentaplats) i afegiu-hi algun clau d’espècia i algun trosset de canyella.
- Feu bullir el vinagre que ha quedat a l’olla fins que espesseixi (ho veureu perquè començarà a fer bombolles grosses). En aquest moment, traieu l’olla del foc i ompliu els pots de préssec amb el vinagre.
- Tapeu els pots i poseu-los en una olla amb aigua bullent, 20 min, per fer el buit.
Melmelada de mores
- Sense lactosa
- Sense gluten
- Vegana

Ingredients per a 8 pots de 125 g
- 1 kg de mores
- 400 g de sucre
- El suc d’1 llimona
- 1 culleradeta de garrofí en pols (opcional)
Preparació
- Renteu les mores amb aigua i poseu-les a la cassola amb el sucre i el suc de la llimona. Tapeu-ho i deixeu-ho macerar a la nevera fins a l’endemà.
- Poseu la cassola on teniu les mores a foc fort i remeneu-ho bé, fins que el sucre s’hagi desfet.
- Abaixeu una mica el foc i, quan comenci a bullir, aneu retirant l’escuma que es forma, per assegurar-vos que la melmelada no es farà malbé després d’envasar-la.
- Quan hagin passat 15 min de cocció, retireu les mores amb compte i reserveu-les en un bol. Deixeu bullir el suc sol, sense les fruites, fins que espesseixi (10 min, com a màxim).
- Mentrestant, tritureu les mores amb la batedora i afegiu el puré resultant a la cassola amb el suc espessit. Remeneu-ho bé, fins que quedi tot ben integrat. Si la melmelada no us ha quedat gaire espessa, podeu afegir-hi una mica més de sucre (1/2 got) mesclat amb el garrofí.
- Apagueu el foc i deixeu-ho reposar una estona. Ompliu els pots (prèviament esterilitzats al rentaplats), tapeu-los i poseu-los en una olla amb aigua bullent, 20 min, per fer el buit.
Melmelada de figues amb pebre
- Sense lactosa
- Sense gluten
- Vegana

Ingredients per a 8 pots de 125 g
- 1 kg de figues
- 350 g de sucre
- El suc d’1 llimona
- 3 g de pebre rosa de Curepipe
- 3 g de pebre de Sichuan
Preparació
- Renteu les figues amb aigua sense treure’n les cues. Traieu-ne les cues i talleu-les a quarts. Poseu-les a la cassola on fareu la melmelada.
- Afegiu-hi el sucre i el suc de la llimona, tapeu-ho i deixeu-ho macerar a la nevera fins a l’endemà.
- Poseu la cassola a foc viu i afegiu-hi els dos pebres. Remeneu-ho bé fins que s’hagi dissolt el sucre.
- Quan hagin passat 15 min de cocció, apagueu el foc i tritureu-ho tot.
- Apagueu el foc i deixeu-ho reposar una estona. Ompliu els pots (prèviament esterilitzats al rentaplats), tapeu-los i poseu-los en una olla amb aigua bullent, 20 min, per fer el buit.
Quètxup
- Sense lactosa
- Sense gluten
- Vegana

Ingredients per a 8 pots de 125 g
- 3 kg de tomàquets sencers
- 1 kg de cebes tendres
- 500 g de pomes Golden
- 200 ml de vinagre de poma
- 2 canonets de canyella
- 3 g de clau d’espècia
- 3 g de mostassa de Dijon
- 750 g de sucre morè
- 1 cullerada de garrofí
Preparació
- Renteu els tomàquets, escaldeu-los, peleu-los i traieu-ne les llavors. Us han de quedar 2 kg de tomàquet net.
- Poseu els tomàquets en una cassola i afegiu-hi la ceba, tallada a llunes, i la poma, pelada i tallada a daus.
- Afegiu-hi el vinagre, la canyella, els claus d’espècia i la mostassa, i bulliu-ho a foc fort, destapat, perquè s’evapori bé l’aigua que deixin anar els tomàquets. Aneu-ho tastant i, quan la ceba estigui cuita i el tomàquet no tingui gust de cru, afegiu-hi el sucre (deixeu-ne mig got per a després).
- Abaixeu el foc i continueu la cocció, remenant-ho bé, fins que la mescla espesseixi. Atureu el foc, traieu la canyella i tritureu-ho tot molt bé.
- Torneu-ho a posar a foc mitjà i continueu-ho remenant, fins que la mescla agafi un color brillant. Atureu el foc i afegiu-hi una cullerada de garrofí barrejat amb ½ got de sucre, remenant-ho perquè s’integri tot bé i agafi més cos.
- Poseu el quètxup en pots esterilitzats i tapeu-los. Poseu-los en una olla amb aigua bullent, 20 min, per fer el buit.
Aquest article es va publicar a la revista Cuina número 252, el setembre de 2021. Baixa’l
Deixa un comentari